Friday 9 March 2012

Rock `N Roll Tales (III): The Stone Roses at Spike Island or The Indie Woodstock of the `90s

Written by GUS

Αφιερωμένο στη γυναίκα μου Lia, a Stone Roses fan...

    Είναι δυνατόν μια συναυλία με κάκιστο ήχο, που απέτυχε οργανωτικά και τεχνικά, να θεωρείται ορόσημο της σύγχρονης μουσικής ιστορίας;;;
      Αν μιλάμε για τη συναυλία των Stone Roses στο Spike Island το 1990, ε τότε ναι, ναι και μόνο ναι! Μόνο μια απάντηση υπάρχει, όταν μιλάμε για τη συναυλία που χαρακτηρίστηκε ως "το Woodstock της indie μουσικής σκηνής του Μanchester"  ή αλλιώς τη "συναυλία της μέρας που ξεκίνησαν τα `90s"! Τη συναυλία που σύμφωνα με το θρύλο ώθησε τα μέλη των Oasis, των Puressence, των Verve και των Ride, που την παρακολούθησαν ως πιτσιρικάδες στο κοινό, να κάνουν συγκροτήματα!
   Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

   1989: Οι Stone Roses, μια άγνωστη μικρή μπάντα, τα μέλη της οποίας έγραφαν με σπρέι το όνομα του συγκροτήματος σε τοίχους του Manchester, ως φθηνή αλλά αποτυχημένη διαφήμιση, βγάζουν το ομώνυμο ντεμπούτο album τους, σαρώνοντας τα charts και ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς, που τους βαπτίζουν...


  ...group της χρονιάς και βασιλιάδες του ανερχόμενου indie μουσικού κινήματος που έμεινε γνωστό, ως σκηνή του Manchester ή "Madchester" και περιελάμβανε τους Happy Mondays (για τους οποίους αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας όπως μπορείτε να δείτε κάνοντας click εδώ), τους James (click εδώ), τους Charlatans, τους Inspiral Carpets κ.α

    1990: Σε ένα κολοσσιαίο project, οι Stone Roses αποφασίζουν να ηγηθούν ενός rave-indie festival μπροστά σε ένα κοινό σχεδόν 30.000 ανθρώπων. Τόπος αυτής της φαραωνικής (για τα δεδομένα μιας indie μπάντας) συναυλίας το Spike Island, ένα νησί πρώην βιομηχανικός χώρος και τόπος απόθεσης τοξικών αποβλήτων, έρημο από κατοίκους και γεμάτο ερειπωμένα εργοστάσια χημικών!


   27 Μαΐου 1990: Η καυτή μέρα έφτασε!  Πρόωρος καύσωνας, καθώς πλησίαζε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια της Βρετανίας και πολύχρωμα ανθρώπινα καραβάνια κατευθύνονταν με ΙΧ, λεωφορεία, ώτοστοπ και με κάθε μέσο στο χώρο της συναυλίας, ήδη από το πρωί. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, οι περισσότεροι είχαν την αίσθηση ότι πρόκειται να λάβουν μέρος σε μια ιστορική στιγμή και αδημονούσαν για την έναρξη. Υπήρχε μια αίσθηση ελευθεριότητας και ανεμελιάς, αυτής που εξέφραζε το πνεύμα της σκηνής του Manchester και, όπως γράφτηκε, ήταν από τις λίγες φορές που είχαν μαζευτεί τόσοι πολλοί νέοι, ξαπλώνοντας ή χορεύοντας στο γρασίδι, "φτιαγμένοι" από μαριχουάνα και ecstasy!



    Πριν την εμφάνιση των Stone Roses προηγήθηκαν διάφοροι DJs, παίζοντας επί ώρες rave και dance sets, για την προθέρμανση του κοινού. ΄Ολη αυτή η μίξη παραισθησιογόνων ναρκωτικών ουσιών και χημικών από τα εργοστάσια, σε συνδυασμό με τα beat  της rave μουσικής δημιούργησε μια βαριά, σχεδόν μυστικιστική, ατμόσφαιρα, που κορυφώθηκε όταν αργά, μετά τη δύση του ηλίου, ήρθε η ώρα να εμφανιστούν οι Stone Roses:



Ο τραγουδιστής τους Ian Brown εμφανίστηκε στη σκηνή, μπροστά σε 30.000 περίπου "ecstasy-ασμένους" ανθρώπους, κρατώντας μια τεράστια φουσκωτή υδρόγειο, σαν σημειολογικά να δήλωνε ότι εκείνη τη στιγμή κρατούσε τον κόσμο όλο στα χέρια του και με την επιβλητική του παρουσία μάγεψε το κοινό, όπως ένας σύγχρονος  σαμάνος-γκουρού της φυλής των indie,  ένας σύγχρονος indie Jim Morrison...

    Η συναυλία θεωρήθηκε μια μεγάλη αποτυχία, οργανωτικά και τεχνικά, αφού λόγω των εγκαταστάσεων και του αέρα που φύσαγε κόντρα στη σκηνή, ο ήχος απομακρυνόταν από τους θεατές, αντί να φτάνει σε αυτούς. Το πιθανότερο είναι ότι καλύτερα, από όσους πήγαν στη συναυλία,  άκουσαν τη μουσική οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών του Spike Island, οι οποίοι σίγουρα "την άκουσαν"  καλά εκείνη την μέρα, αφού ο αέρας, εκτός από τον ήχο, θα τους μετέφερε και το "παραισθησιογόνο νέφος" από τα ναρκωτικά που καπνίστηκαν στο Spike Island, κάνοντάς τους να χαμογελούν χαρούμενοι, χωρίς όμως να ξέρουν το λόγο!!!

    Παρ` ότι, λοιπόν, άκουσαν ελάχιστη από τη μουσική που παίχτηκε εκείνο το βράδυ, όσοι βρέθηκαν εκεί λένε ακόμη ότι έζησαν μια μαγική στιγμή, έγιναν κομμάτι της ιστορίας, αφού το γεγονός ξεπέρασε τα όρια μιας συναυλίας και άγγιξε αυτά του μύθου. Λέγεται ότι δεν μαγνητοσκοπήθηκε, αν και κατά καιρούς σχετικό υλικό και video ανεβοκατεβαίνει στο Youtube.
    Το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη του συγκροτήματος με την εταιρεία, που κράτησε χρόνια καθυστερώντας την δημιουργία του επόμενου album, το οποίο όταν βγήκε αργοπορημένα δε μπόρεσε να διατηρήσει τους Stone Roses στο βάθρο τους. Γκρίνια και καβγάδες οδήγησαν σύντομα στη διάλυσή τους.
     Όμως, σίγουρα, έστω για μια μέρα, οι Stone Roses έγιναν το μεγαλύτερο συγκρότημα στην ιστορία...

    Το σίγουρο είναι ότι το θρυλικό γεγονός αποτελεί το θέμα ταινίας που γυρίζεται φέτος και θα προβληθεί το 2013, με σενάριο την ιστορία μιας παρέας που παρακολουθώντας αυτή τη συναυλία εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει ένα συγκρότημα (Oasis, Puressence, Verve, Ride που λέγαμε παραπάνω...).
    Η Stone-Roses-φρενίτιδα έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι, όταν επανενώθηκαν μετά από 15 χρόνια και μαθεύτηκε ότι θα περιοδεύσουν ξανά. Μόλις ανακοινώθηκαν οι πρώτες 3 συναυλίες τους στο Manchester για το καλοκαίρι του 2012, τα 225.000 (!) εισιτήρια που βγήκαν προς πώληση εξαφανίστηκαν στον χρόνο-ρεκόρ της... μιας ώρας!!!

     (για όποιον επιθυμεί, ακολουθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντερ "Live Forever" (2003), 
με αναφορά στη θρυλική συναυλία...)



(photos taken from "Live Forever " documentary & flickr.com)

2 comments:

  1. κοίτα, εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα ξέρω και καλά, αλλά τα πέτρινα ρόδα(σικ) είναι θρυλικά για πολλούς λόγους. ήταν αληθινή μπάντα, τα κάναν σκατά με την εταιρία, πήγαν στα γραφεία με μπογιές και τα κάνανε καλοκαιρινά, μετά τα κάνανε σκατά μεταξύ τους και ΠΑΦ! πάει η σκηνή του μάτζεστα και βουρ για τέκνο και ντιτζέη.τωρα με το ριγιούνιον(σικ2)είναι λογικά όλα αυτά καθώς θεωρούνται θρύλοι. δεν νομίζω ότι θεωρούνται θρύλοι για αυτό το λάιβ, τουλάχιστον εκτός δικών τους συνόρων. Τω΄ρα άμα είμασταν και μεις εκεί, μάλλον θα λέγαμε πόσο γαμώ ήταν η φάση , ασχέτως θυμητικού που μάλλον όλοι θα θυμόμασταν τις μπουρούχες του δίπλα(παντα του δίπλα, εγω μαμα δεν κάνω ναρκωτικά). Κάτι σαν τους παοκτσήδες που δεν βλέπουν ποτέ μπάλα ενα πράμα, αν γίνομαι κατανοητός.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στα περισσότερα θα με βρεις σύμφωνο.
      Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που πήγαν στη συγκεκριμένη συναυλία έζησαν το δικό τους μύθο, για τους λόγους που εξηγήθηκαν και όχι, φυσικά, λόγω της αξέχαστης εμφάνισης των Roses!

      Απ` την άλλη, η χρονική απόσταση, πάντα βοηθά ένα γεγονός να ξεφύγει και λιγάκι από τις πραγματικές του διαστάσεις και να πάρει μεγαλύτερες. Ισχύει ως αξίωμα, πόσο μάλλον για μια μπάντα που έκανε ένα εκρηκτικό ντεμπούτο και είχε πραγματικό ταλέντο, όμως λίγο τα γεγονότα που ακολούθησαν, λίγο το κατώτερο των προσδοκιών 2ο άλμπουμ, λίγο η πρόωρη διάλυσή τους, άφησαν την αίσθηση του ανεκπλήρωτου...

      Τώρα, ως προς το reunion, γενικότερα είμαι καχύποπτος και επιφυλακτικός, καθώς συνηθίζεται να καταλήγουν σε κολοσσιαίες αρπαχτές και θα απογοητευτώ να συμβεί και σε αυτούς...Αυτό για το οποίο χαίρομαι είναι που θα ξανακαθίσει στα drums του o αγαπημένος Reni, τον οποίο θεωρώ από τους κορυφαίους ντράμερ, ανεξαρτήτως μουσικού είδους (θα χαρώ να σε βρω σύμφωνο, αν γίνομαι κατανοητός...)

      ΥΓ 1: Το σχόλιο για τους μπαοκτσήδες όλα τα λεφτά!
      ΥΓ 2: Πιο σικ και από τα 2 (σικ) είναι το "μάτζεστα"!!!

      GUS

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER & TERMS OF USE

Οι εικόνες η μουσική και τα βίντεο που εμφανίζονται σε αυτό το blog ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Υλικό που ανήκει σε αυτό το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι (1) γίνεται κατάλληλη αναφορά σε αυτό το blog, ειδικά δηλώνοντας το "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" ως την πηγή και (2) χρησιμοποιείται μόνο για μη εμπορική και μη-κερδοσκοπική χρήση ή σκοπό. Αν δείτε υλικό σας και θέλετε να αφαιρεθεί, ενημερώστε το blog μέσω e-mail στη διεύθυνση "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" και θα αφαιρεθεί αμέσως. Αν δείτε υλικό στο οποίο πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη αναφορά και γνωρίζετε τον πραγματικό ιδιοκτήτη, επίσης ενημερώστε το blog και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.

Όλο το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το blog προορίζεται για μη-κερδοσκοπικούς, μη εμπορικούς σκοπούς και μόνο για ψυχαγωγία και ενημερωτικούς λόγους. Επαγγελματικές συμβουλές δεν παρέχονται. Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας βρίσκεται σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο site μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας οποιαδήποτε σύνδεσμο σε αυτό blog. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ευθύνεται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές τις πληροφορίες ούτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών, ούτε για τυχόν ζημιές από τη χρήση αυτών των πληροφοριών.

Images, music or videos featured on this blog belong to their respective owners, unless otherwise stated.Material owned by this blog may be used, provided that (1) appropriate credit is given to this blog, by specifically stating "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" as the source and (2) it is only used for noncommercial and non-profit use or purpose.If you see your material featured and you want it removed, let the blog know by email to "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" and it will be taken down right away. If you see material that you think it is not properly credited and you know the real owner, email the blog as well and all necessary action will be taken.

All content provided on this blog is for non-profit, noncommercial purposes and only for entertainment and informational purposes. Professional advice is not provided. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information nor for any damages from the use of this information.