Monday 19 March 2012

Our Childhood`s TOP-3 Games

    Μπορεί το Πάσχα ακόμη να αργεί, αλλά το 7χρονο βαφτιστήρι μας άρχισε ήδη το ψήσιμο: παριστάνοντας το αδιάφορο, αναφέρει σε όλες τις επαφές μας τις σούπερ-ντούπερ παιχνιδομηχανές Nintendo ή Xbox που έχουν βγει και είναι πιο εξελιγμένες από αυτές που ήδη έχει! 
   Με αφορμή αυτό θυμηθήκαμε τα παιχνίδια που μας ενδιέφεραν όταν ήμασταν εμείς στην ηλικία του. Δε λέμε, και εμείς θύματα της διαφήμισης ήμασταν, όπως και τα σημερινά παιδιά, αφού οι κούκλες bibi-bo, τα playmobil και τα τηλεκατευθυνόμενα έδιναν και έπαιρναν, όμως στην πραγματικότητα αυτά που κέντριζαν το ενδιαφέρον μας ήταν όσα μας έφερναν σε επαφή με άλλα παιδιά και αποτελούσαν αφορμή για να βγαίνουμε από το σπίτι.
   Έτσι θυμηθήκαμε τα παρακάτω 3, χωρίς σειρά προτεραιότητας, αλλά με μεγάλη νοσταλγία και διαφορετικές για τον καθένα μας αναμνήσεις :

Επιλογή Gus & Lia:

   Αν δεν ήξερες κόλπα με το γιο-γιο στα μέσα της δεκαετίας του 80, απλά δεν ήσουν trendy! Μια νεανική τρέλα της εποχής, για αγόρια και κορίτσια. Με το που χτυπούσε κουδούνι στο σχολείο, όλοι έτρεχαν να πάρουν θέση, επιδεικνύοντας το τελευταίο κόλπο, το "ανάποδο" ή την "κούνια" για να κερδίσουν το θαυμασμό των συμμαθητών τους. Ακόμη και στο δρόμο, προς ή από το σχολείο, παιδάκια βάδιζαν χωρίς να κοιτούν που πηγαίνουν, αφού εξαντλούσαν την προσοχή τους στο παιχνίδι που τους είχε κυριολεκτικά ξεμυαλίσει!
   Περήφανοι κάτοχοί ενός γιο-γιο Coca Cola (εγώ) και ενός Sprite (ο Gus), εννοείται ότι συμμετείχαμε στη γιο-γιομανία της εποχής, χωρίς ποτέ να φτάσουμε σε επίπεδο πρωταθλητισμού, όπως κάποιοι ζηλευτοί βιρτουόζοι συμμαθητές μας. 
  Οι πιο "προχώ" διέθεταν...

 ...φωσφωρίζοντα γιο-γιο, με τα οποία έκαναν κόλπα στο σκοτάδι, στα διάφορα παιδικά πάρτυ, μέσα σε ιαχές και επιφωνήματα θαυμασμού (...ΩΩΩΩΩΩ...), ενώ δεν έλειπαν οι επιδειξιομανείς με τα γιο-γιο που διέθεταν μπαταρία και λαμπάκι, ώστε να αναβοσβήνουν, ανάλογα με την κίνηση!


Επιλογή   Gus: 

   Φυσοκάλαμο! Το απόλυτο "πολεμικό" όπλο στα χέρια κάθε μικρού ήρωα των αρχών της δεκαετίας του 80. 
   Φθηνό προϊόν, που τότε μπορούσες να αγοράσεις σε κάθε περίπτερο/μπακάλικο/παιχνιδάδικο της εποχής, αφού αποτελούνταν, στην απλή του μορφή, από ένα πλαστικό σωληνάριο, μήκους  20 έως 50 εκατ., τα δε πυρομαχικά ήταν δωρεάν και ατελείωτα, αφού μιλάμε είτε για τα "μπουρμπούλια", τους μαύρους δηλαδή και σκληρούς σπόρους των νυχτολούλουδων (γνωστών και ως "δειλινά"), τα οποία μαδούσαμε από κάθε πεζοδρόμιο ή αυλή, όπου τα βρίσκαμε. 
   Με ένα τέτοιο όπλο μπαίναμε στη συμμορία της γειτονιάς μας και κάναμε επιδρομές στις παρέες άλλης πλατείας ή παιδικής χαράς. Κάποιοι, πάντα πιο προχωρημένοι ή φιγουρατζήδες (όπως το δει κανείς...) έφτιαχναν πιο περίπλοκες κατασκευές, με 2-3 δεμένα φυσοκάλαμα (για βολές κατά ριπάς!) ή με αυτοσχέδιες διόπτρες για καλύτερη (?) στόχευση. Σκοπός του παιγνιδιού ήταν να αιφνιδιάσουμε την αντίπαλη παρέα και να την σκορπίσουμε, ακολουθώντας στρατηγικό πλάνο, αναδεικνύοντας έτσι ηγετικές φυσιογνωμίες, αλλά και πιστούς "στρατιώτες". Η γενναιότητα περίσσευε, όπως και οι ατέλειωτες "ζωές", κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού....

Επιλογή Lia:

  Μπίλιες! Έμαθα να μετράω πολύ πριν πάω στα νήπια εξαιτίας τους. Όπως έχω ξαναπεί τα πρώτα χρόνια της ζωής μου ήμουν το μοναδικό κοριτσάκι της γειτονιάς, αρκετά πιο μικρό από τα άλλα παιδάκια. Συνήθιζα να παρακολουθώ τον Απόστολο, 6 χρόνια μεγαλύτερο μου, να παίζει στην αυλή τους με τους φίλους του μπίλιες και πολύ μου άρεσε. Βεβαίως και δεν με έπαιζαν. Μέχρι που ζήτησα από τους γονείς μου να μου πάρουν κι εμένα ...μπιλίτσες. Κι επειδή προέρχομαι από άκρως ανταγωνιστική οικογένεια (με την καλή έννοια!), μου αγόρασαν πολλά δυχτάκια με μπίλιες από το μπακάλικο του Θανάση και μου γέμισαν το καλάθι που τραγούδαγα τον Λάζαρο μέχρι πάνω. Φυσικά προσπαθούσαν εναλλάξ τόσο ο μπαμπάς μου, όσο και η μαμά μου, να μου μάθουν να παίζω. ..
   Έκανα θριαμβευτική είσοδο στην αυλή, που έπαιζαν τα αγόρια, με το  καλάθι μου γεμάτο, κάτι που τους προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό, τους χάρισα και μερικές, όπως σοφά με είχαν συμβουλέψει, και από απλός θεατής προήχθηκα σε βοηθό. Τουτέστιν μάζευα και έβαζα σε σειρά, τρίγωνα κ.λ.π. τις ...μπιλίτσες.

(photos taken from m-ad-ness.blogspot.com, richardbejah.com, users.sch.gr & blog.travelandleisureasia.com)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER & TERMS OF USE

Οι εικόνες η μουσική και τα βίντεο που εμφανίζονται σε αυτό το blog ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Υλικό που ανήκει σε αυτό το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι (1) γίνεται κατάλληλη αναφορά σε αυτό το blog, ειδικά δηλώνοντας το "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" ως την πηγή και (2) χρησιμοποιείται μόνο για μη εμπορική και μη-κερδοσκοπική χρήση ή σκοπό. Αν δείτε υλικό σας και θέλετε να αφαιρεθεί, ενημερώστε το blog μέσω e-mail στη διεύθυνση "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" και θα αφαιρεθεί αμέσως. Αν δείτε υλικό στο οποίο πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη αναφορά και γνωρίζετε τον πραγματικό ιδιοκτήτη, επίσης ενημερώστε το blog και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.

Όλο το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το blog προορίζεται για μη-κερδοσκοπικούς, μη εμπορικούς σκοπούς και μόνο για ψυχαγωγία και ενημερωτικούς λόγους. Επαγγελματικές συμβουλές δεν παρέχονται. Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας βρίσκεται σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο site μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας οποιαδήποτε σύνδεσμο σε αυτό blog. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ευθύνεται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές τις πληροφορίες ούτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών, ούτε για τυχόν ζημιές από τη χρήση αυτών των πληροφοριών.

Images, music or videos featured on this blog belong to their respective owners, unless otherwise stated.Material owned by this blog may be used, provided that (1) appropriate credit is given to this blog, by specifically stating "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" as the source and (2) it is only used for noncommercial and non-profit use or purpose.If you see your material featured and you want it removed, let the blog know by email to "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" and it will be taken down right away. If you see material that you think it is not properly credited and you know the real owner, email the blog as well and all necessary action will be taken.

All content provided on this blog is for non-profit, noncommercial purposes and only for entertainment and informational purposes. Professional advice is not provided. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information nor for any damages from the use of this information.