Friday, 9 March 2012

Movie of the Week: The Man with the Golden Arm (1955)

    Αν η ταινία "Trainspotting" σόκαρε το 1993, προκαλώντας αντιδράσεις λόγω του τρόπου που χειρίστηκε το θέμα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, φανταστείτε τον αντίκτυπο που είχε η πρώτη ταινία που καταπιάστηκε με το ζήτημα του εθισμού από την ηρωίνη στο μακρινό 1955:  η ωμή απεικόνιση ενός θέματος-ταμπού για την εποχή υπήρξε ο λόγος για τον οποίο η Ένωση Κινηματογραφικών Εταιρειών Αμερικής αρνήθηκε να δώσει τον προαπαιτούμενο χαρακτηρισμό, ώστε να επιτραπεί να βγει στις αίθουσες, οδηγώντας το στούντιο να την προβάλει χωρίς αυτήν την άδεια, κερδίζοντας τελικά διθυραμβικές κριτικές για τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες, θετική ανταπόκριση από το συντηρητικό κοινό της εποχής και 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του πρώτου ανδρικού ρόλου, για τον Frank Sinatra.
    Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο Φράνκυ έδωσε την καλύτερη ερμηνεία του στο ρόλο του Φρανκ Μασίν, ενός εθισμένου στην ηρωίνη τοξικομανή μουσικού και ντίλερ παράνομων παιγνιδιών πόκερ, ο οποίος βγαίνοντας καθαρός από τη φυλακή προσπαθεί να στήσει τη ζωή του από την αρχή. Θύμα των ενοχών του για την πολυδάπανη φροντίδα της καθηλωμένης σε αναπηρικό καρότσι γυναίκας του, σύντομα θα οδηγηθεί στην παλιά του "δουλειά" για να βρει γρήγορα τα απαιτούμενα χρήματα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο "νοσηρό" περιβάλλον, που εξαρχής τον είχε οδηγήσει στα ναρκωτικά: τον παλιό του κολλητό, τον dealer που τον προμήθευε με ηρωίνη και τον ιδιοκτήτη της παράνομης χαρτοπαικτικής λέσχης και θα έρθει αντιμέτωπος με όλους τους παλιούς του δαίμονες. Το μόνο πρόσωπο που θέλει να τον βοηθήσει να μείνει "καθαρός", όταν ξαναπάρει τον κατήφορο, και να αξιοποιήσει το μουσικό του ταλέντο ως jazz drummer (ο χαρακτηρισμός "ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι" παραπέμπει τόσο στο ταλέντο του ως drummer, αλλά και ως κρουπιέρη πόκερ) είναι η Kim Novak, στο ρόλο του παλιού έρωτά του.
    Αυτός ο ρόλος, τον οποίο έκλεψε μέσα από τα χέρια του Μarlon Brando, έσωσε την καριέρα του Frank Sinatra, που λόγω προβλήματος στις φωνητικές χορδές είχε αποσυρθεί από το τραγούδι εκείνη την περίοδο.
    Η ταινία πέρασε στον πάνθεον των σπουδαίων κινηματογραφικών παραγωγών όλων των εποχών λόγω των μεγάλων ερμηνειών, της εξαιρετικές σκηνοθεσίας του Otto Preminger και του jazz soundtrack, που αποτέλεσε ορόσημο στη μουσική επένδυση των ταινιών.
     Στο παρακάτω video μπορείτε να απολαύσετε τo retro `50s trailer της ταινίας και την εμβληματική μουσική των τίτλων της ταινίας:


(photo taken from moviepostershop.com)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER & TERMS OF USE

Οι εικόνες η μουσική και τα βίντεο που εμφανίζονται σε αυτό το blog ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Υλικό που ανήκει σε αυτό το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι (1) γίνεται κατάλληλη αναφορά σε αυτό το blog, ειδικά δηλώνοντας το "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" ως την πηγή και (2) χρησιμοποιείται μόνο για μη εμπορική και μη-κερδοσκοπική χρήση ή σκοπό. Αν δείτε υλικό σας και θέλετε να αφαιρεθεί, ενημερώστε το blog μέσω e-mail στη διεύθυνση "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" και θα αφαιρεθεί αμέσως. Αν δείτε υλικό στο οποίο πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη αναφορά και γνωρίζετε τον πραγματικό ιδιοκτήτη, επίσης ενημερώστε το blog και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.

Όλο το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το blog προορίζεται για μη-κερδοσκοπικούς, μη εμπορικούς σκοπούς και μόνο για ψυχαγωγία και ενημερωτικούς λόγους. Επαγγελματικές συμβουλές δεν παρέχονται. Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας βρίσκεται σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο site μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας οποιαδήποτε σύνδεσμο σε αυτό blog. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ευθύνεται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές τις πληροφορίες ούτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών, ούτε για τυχόν ζημιές από τη χρήση αυτών των πληροφοριών.

Images, music or videos featured on this blog belong to their respective owners, unless otherwise stated.Material owned by this blog may be used, provided that (1) appropriate credit is given to this blog, by specifically stating "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" as the source and (2) it is only used for noncommercial and non-profit use or purpose.If you see your material featured and you want it removed, let the blog know by email to "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" and it will be taken down right away. If you see material that you think it is not properly credited and you know the real owner, email the blog as well and all necessary action will be taken.

All content provided on this blog is for non-profit, noncommercial purposes and only for entertainment and informational purposes. Professional advice is not provided. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information nor for any damages from the use of this information.