Saturday, 3 March 2012

Movie of the Week: "City of God" (2002)

       Για πολλούς μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
    Η ταινία "City of God" ("H Πόλη του Θεού", 2002) είναι από αυτές που αν τις δείτε, δεν τις ξεχνάτε εύκολα. Η πόλη του Θεού είναι η παραγκούπολη-γκέτο, δίπλα στο "λαμπερό" Rio de Janeiro, εκεί όπου βασιλεύει η φτώχεια, τα ναρκωτικά, η ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα των συμμοριών, εκεί που τα παιδιά γίνονται "άντρες" από πολύ μικρή ηλικία, παίζοντας ταυτόχρονα με μπάλες και με όπλα! 
    Το έργο του Fernando Meirelles βασίζεται στo ομώνυμο βιβλίο του Paulo Lins, που περιγράφει τις εμπειρίες του από τη ζωή εκεί, και μεταφέρει αληθινές ιστορίες για υπαρκτά πρόσωπα και γεγονότα. Το σημαντικότερο στοιχείο της ταινίας είναι η ρεαλιστική απόδοση της ιστορίας και ο καταιγιστικός ρυθμός της, που δεν αφήνει το θεατή να πάρει ανάσα από την αρχή της ταινίας έως το τέλος της. Σε αυτό βοήθησε και η παρουσία των 200 και πλέον ερασιτεχνών ηθοποιών από τις φαβέλες, που προσδίδει αληθοφάνεια.
    Ο πρωταγωνιστής ψάχνει μέσα από τη φωτογραφία το εισιτήριο που θα τον βγάλει από το γκέτο, αλλά στην προσπάθειά του αυτή θα βρεθεί σε σκληρά μονοπάτια, αδιέξοδα και διλήμματα, ζώντας μια εφιαλτική καθημερινότητα σε μια περιοχή όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μηδαμινή σημασία.
     Η ταινία, που αποφεύγει την "εύκολη" συγκίνηση και τον εντυπωσιασμό, δίνει την αυθεντικότητα της ιστορίας της με ιδιαίτερη καλλιτεχνική φωτογραφική επιμέλεια, συνδυάζοντας άψογα τις βραζιλιάνικες μουσικές με soul και funky grooves. Σάρωσε τα βραβεία και τις διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και κέρδισε 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ.
     Σε αυτή την περιοχή του Rio De Janeiro, στην Πόλη του Θεού, ο Θεός είναι απών...
     Στο video που ακολουθεί, δείτε το trailer της ταινίας.
(photo taken from cinemarx.ro)

2 comments:

  1. Αναμνήσεις πάλι. Την ταινία αυτή την είχα δει σε DVD. Καθισμένος στο πάτωμα απέναντι από τον υπολογιστή της τότε κοπέλας μου και νυν συζύγου μου. Σε ένα διαμέρισμα με θέα την πλατεία Αγ. Νικολάου, στην πανέμορφη πόλη σας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. την πρώτη φορά που σε γνωρίσαμε από τον brother ήταν στο dvd club Hollywood-ως αγόρι του birthday girl...του κοριτσιού του Α.Νικολάου βεβαίως...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER & TERMS OF USE

Οι εικόνες η μουσική και τα βίντεο που εμφανίζονται σε αυτό το blog ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Υλικό που ανήκει σε αυτό το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι (1) γίνεται κατάλληλη αναφορά σε αυτό το blog, ειδικά δηλώνοντας το "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" ως την πηγή και (2) χρησιμοποιείται μόνο για μη εμπορική και μη-κερδοσκοπική χρήση ή σκοπό. Αν δείτε υλικό σας και θέλετε να αφαιρεθεί, ενημερώστε το blog μέσω e-mail στη διεύθυνση "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" και θα αφαιρεθεί αμέσως. Αν δείτε υλικό στο οποίο πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη αναφορά και γνωρίζετε τον πραγματικό ιδιοκτήτη, επίσης ενημερώστε το blog και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.

Όλο το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το blog προορίζεται για μη-κερδοσκοπικούς, μη εμπορικούς σκοπούς και μόνο για ψυχαγωγία και ενημερωτικούς λόγους. Επαγγελματικές συμβουλές δεν παρέχονται. Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας βρίσκεται σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο site μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας οποιαδήποτε σύνδεσμο σε αυτό blog. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ευθύνεται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές τις πληροφορίες ούτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών, ούτε για τυχόν ζημιές από τη χρήση αυτών των πληροφοριών.

Images, music or videos featured on this blog belong to their respective owners, unless otherwise stated.Material owned by this blog may be used, provided that (1) appropriate credit is given to this blog, by specifically stating "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" as the source and (2) it is only used for noncommercial and non-profit use or purpose.If you see your material featured and you want it removed, let the blog know by email to "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" and it will be taken down right away. If you see material that you think it is not properly credited and you know the real owner, email the blog as well and all necessary action will be taken.

All content provided on this blog is for non-profit, noncommercial purposes and only for entertainment and informational purposes. Professional advice is not provided. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information nor for any damages from the use of this information.