Friday, 30 March 2012

Edie Sedgwick (1943-1971): Live Fast, Die Young...

Mod Style, Vogue 1966
Girl on Fire, Sunday Times
Stephen Shore Photo
Party Girl with Andy Warhol

   H Edie Sedgwick υπήρξε η μούσα του Andy Warhol στα `60s, ηθοποιός στις καλλιτεχνικές του ταινίες, περσόνα της κοινωνικής ζωής της εποχής της και μοντέλο. Έζησε μια πολυτάραχη ζωή, που τερματίστηκε πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 28 ετών. 
   Προερχόταν από μια πλούσια και κοσμική οικογένεια της Μασαχουσέτης, με αυστηρή ανατροφή, αλλά και με εξαιρετικά προβληματικές σχέσεις μεταξύ των μελών της, που οδήγησαν σε αλκοολισμό, κλονισμό της υγείας και αυτοκτονία του ενός αδερφού της, προβλήματα ψυχικής υγείας του άλλου αδερφού της και απομάκρυνση της ίδιας από το οικογενειακό της περιβάλλον. 
   Επέλεξε να ζει μια πολυτελέστατη, κοσμική και ανεξάρτητη ζωή στη Νέα Υόρκη, μετακινούμενη με λιμουζίνες και ξοδεύοντας το καταπίστευμα της σε ρούχα, κοσμήματα και πάρτυ σε χρόνο ρεκόρ.    Εκεί γνωρίστηκε  1965 με τον Andy Warhol και γνώρισε τη φήμη μέσα από τις ιδιόρρυθμες ταινίες του. Με το απαράμιλλο στυλ της θεωρήθηκε εμβληματική προσωπικότητα της μόδας της εποχής και του κινήματος  "Youthquake", που συμβόλιζε τη σεξουαλική απελευθέρωση των sixties, τη χειραφέτηση, το mod style και τη μουσική σκηνή του Λονδίνου, την επαναστατική στροφή της νεανικής κουλτούρας. Απογειώθηκε στο στερέωμα της μόδας, φωτογραφήθηκε από τη Vogue και από lifestyle περιοδικά. 
   Ταυτόχρονα, όμως, μέσα στα καλλιτεχνικά κυκλώματα, παρασύρθηκε στον αλκοολισμό, στη χρήση παραισθησιογόνων και βαρβιτουρικών. Όταν μετακόμισε στο θρυλικό Chelsey Hotel, στο οποίο διέμεναν διάφορες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής, δημιούργησε μια αδιέξοδη και απογοητευτική σχέση με τον Bob Dylan, ο οποίος την χώρισε για να παντρευτεί κάποια άλλη και το τέλος της ήρθε άδοξα το 1971, από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών, πριν κλείσει τα 30 της χρόνια. Σπατάλησε τη μικρή ζωή της αναζητώντας εφήμερες απολαύσεις και έσβησε σαν διάττοντας αστέρας...
   Η βιογραφία της έγινε ταινία με πρωταγωνίστρια τη Sienna Miller ("Factory Girl", 2006) και αποτέλεσε την έμπνευση για την ιστορική rock μπαλάντα των Cult "Edie (Ciao Baby)", με παραπομπές στα στοιχεία που καθόρισαν τη ζωή της. Ταιριαστοί και οι στίχοι του τραγουδιού, το video του οποίου ακολουθεί:
"...Always said you were a youthquaker, Edie,
 A stormy little world shaker,  
...Oh, Warhol's darling queen, Edie,  
An angel with a broken wing...
...Stars wrapped in your hair, Ooh, life without a care...
...Why did you kiss the world good-bye, Ciao, baby..."(photos taken from myspace.com, doepelganger.com, tumblr.com & polyvore.com)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER & TERMS OF USE

Οι εικόνες η μουσική και τα βίντεο που εμφανίζονται σε αυτό το blog ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Υλικό που ανήκει σε αυτό το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι (1) γίνεται κατάλληλη αναφορά σε αυτό το blog, ειδικά δηλώνοντας το "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" ως την πηγή και (2) χρησιμοποιείται μόνο για μη εμπορική και μη-κερδοσκοπική χρήση ή σκοπό. Αν δείτε υλικό σας και θέλετε να αφαιρεθεί, ενημερώστε το blog μέσω e-mail στη διεύθυνση "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" και θα αφαιρεθεί αμέσως. Αν δείτε υλικό στο οποίο πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη αναφορά και γνωρίζετε τον πραγματικό ιδιοκτήτη, επίσης ενημερώστε το blog και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.

Όλο το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το blog προορίζεται για μη-κερδοσκοπικούς, μη εμπορικούς σκοπούς και μόνο για ψυχαγωγία και ενημερωτικούς λόγους. Επαγγελματικές συμβουλές δεν παρέχονται. Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας βρίσκεται σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο site μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας οποιαδήποτε σύνδεσμο σε αυτό blog. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ευθύνεται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές τις πληροφορίες ούτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών, ούτε για τυχόν ζημιές από τη χρήση αυτών των πληροφοριών.

Images, music or videos featured on this blog belong to their respective owners, unless otherwise stated.Material owned by this blog may be used, provided that (1) appropriate credit is given to this blog, by specifically stating "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" as the source and (2) it is only used for noncommercial and non-profit use or purpose.If you see your material featured and you want it removed, let the blog know by email to "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" and it will be taken down right away. If you see material that you think it is not properly credited and you know the real owner, email the blog as well and all necessary action will be taken.

All content provided on this blog is for non-profit, noncommercial purposes and only for entertainment and informational purposes. Professional advice is not provided. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information nor for any damages from the use of this information.