Saturday, 11 February 2012

Movie of the week: Persepolis (2007)

     Τι περιθώρια φαντάζεστε ότι θα είχε ένα μικρό ατίθασο κορίτσι να ακούει Iron Maiden, Punk, αλλά ακόμη και Abba και να εκφράζει ελεύθερα και δημόσια τη γνώμη της στο φανατικό μουσουλμανικό θεοκρατικό καθεστώς του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν μετά το 1978;;;
    Η ταινία "Persepolis" βασίζεται στην παγκόσμια επιτυχημένη best seller εικονογραφημένη αυτοβιογραφία της Ιρανής Marjane Satrapi και αποτέλεσε την υποψηφιότητα της Γαλλίας στο ξενόγλωσσα Όσκαρ του 2008, ενώ βραβεύθηκε με το βραβείο της επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών του 2007. 
    Παρουσιάζει μέσα από την απόλυτα ταιριαστή χρήση καλλιτεχνικών ασπρόμαυρων κινουμένων σχεδίων την ιστορία της νεαρής Marjane, όμως τίποτε στην ταινία δε μοιάζει με τα κινούμενα σχέδια που μπορεί να έχετε δει μέχρι σήμερα! Στην ταινία παρακολουθούμε την παιδική της ηλικία στο Ιράν και τις επιπτώσεις στη ζωή της αστικής οικογένειάς της, μετά την ανατροπή του Σάχη που σήμανε το τέλος  ενός "δυτικού" τρόπου ζωής και την εγκαθίδρυση ενός υπερσυντηρητικού ισλαμικού καθεστώτος, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
     Ταυτόχρονα, εξελίσσεται και η προσωπική της "Οδύσσεια", με την εκτέλεση του αγαπημένου της θείου, τη μετανάστευσή της στη Βιέννη στην ευαίσθητη ηλικία των 14 ετών, όπου περιθωριοποιήθηκε ως "ξένη" προερχόμενη από μια οπισθοδρομική χώρα, την επιστροφή της στο Ιράν του τσαντόρ, την αποτυχημένη επανένταξή της στο τυραννικό περιβάλλον της χώρας της και την οριστική φυγή της για το Παρίσι, που αποτέλεσε και τη λύτρωσή της.
    Η τεράστια απήχηση του έργου αποτέλεσε και την προσωπική δικαίωση της πρωταγωνίστριας, όταν όρθιο το κοινό την χειροκροτούσε ασταμάτητα στις επίσημες προβολές της ταινίας.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER & TERMS OF USE

Οι εικόνες η μουσική και τα βίντεο που εμφανίζονται σε αυτό το blog ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Υλικό που ανήκει σε αυτό το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι (1) γίνεται κατάλληλη αναφορά σε αυτό το blog, ειδικά δηλώνοντας το "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" ως την πηγή και (2) χρησιμοποιείται μόνο για μη εμπορική και μη-κερδοσκοπική χρήση ή σκοπό. Αν δείτε υλικό σας και θέλετε να αφαιρεθεί, ενημερώστε το blog μέσω e-mail στη διεύθυνση "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" και θα αφαιρεθεί αμέσως. Αν δείτε υλικό στο οποίο πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη αναφορά και γνωρίζετε τον πραγματικό ιδιοκτήτη, επίσης ενημερώστε το blog και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.

Όλο το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το blog προορίζεται για μη-κερδοσκοπικούς, μη εμπορικούς σκοπούς και μόνο για ψυχαγωγία και ενημερωτικούς λόγους. Επαγγελματικές συμβουλές δεν παρέχονται. Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας βρίσκεται σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο site μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας οποιαδήποτε σύνδεσμο σε αυτό blog. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ευθύνεται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές τις πληροφορίες ούτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών, ούτε για τυχόν ζημιές από τη χρήση αυτών των πληροφοριών.

Images, music or videos featured on this blog belong to their respective owners, unless otherwise stated.Material owned by this blog may be used, provided that (1) appropriate credit is given to this blog, by specifically stating "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" as the source and (2) it is only used for noncommercial and non-profit use or purpose.If you see your material featured and you want it removed, let the blog know by email to "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" and it will be taken down right away. If you see material that you think it is not properly credited and you know the real owner, email the blog as well and all necessary action will be taken.

All content provided on this blog is for non-profit, noncommercial purposes and only for entertainment and informational purposes. Professional advice is not provided. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information nor for any damages from the use of this information.