Wednesday, 29 February 2012

Lino Ventura (1919-1987): "Old School" Tough Guy

Written by GUS


    Τον Lino Ventura τον ξαναθυμήθηκα πρόσφατα, όταν άκουσα ένα μουσικό κομμάτι με τίτλο το όνομά του, από τους Stereophonic Space Sound Unlimited .
    O αγαπητός ηθοποιός, αν και Ιταλός, μετατράπηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους stars της Γαλλίας στις δεκαετίες του `50, `60, `70, αλλά και του `80 και χαρακτηριστικό των ρόλων του υπήρξε ότι έπαιζε πάντα τον σκληρό, της παλιάς όμως σχολής, αυτής που σπανίζει πλέον στους ρόλους του σύγχρονου σινεμά: Αρσενικό παλαιάς κοπής, σκληρό καρύδι αλλά και gentleman, προστατευτικός με τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αδύναμους, αλλά ταυτόχρονα ανελέητος με όσους κυνηγούσε ή τον κυνηγούσαν, πιστός στις υποσχέσεις του και με ισχυρό κώδικα τιμής, σε μια εποχή που δεν είχε εφευρεθεί καν ο όρος "πολιτικά ορθός". Με αυτά τα χαρακτηριστικά έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό των πολυάριθμων ταινιών του, από όποια πλευρά του νόμου κι αν βρισκόταν ο ρόλος του, είτε ήταν αυτός του αστυνομικού επιθεωρητή στο πλευρό του νόμου είτε του κακοποιού ή του μαφιόζου.
    Ο γεννημένος το 1919 Lino Ventura εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των ...8 ετών (!) και δοκίμασε πάσης φύσεως δουλειές, μέχρι να διακριθεί ως πανευρωπαϊκός πρωταθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης το 1950. Ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να δοκιμάσει την τύχη του στο σινεμά κι από τότε γνώρισε την αγάπη του κοινού παίζοντας σε πάνω από 75 ταινίες, μαζί με άλλους stars της εποχής του, όπως τον Alain Delon, τον Jean-Paul Belmondo, τον Richard Burton, τον Jean Gabin, τη Simone Signoret, τη Romy Schneider, συνεργαζόμενος με κορυφαίους ευρωπαίους σκηνοθέτες όπως τον Louis Malle και τον Vittorio De Sica.
     Έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια, με την εικόνα του old school σκληρού αρσενικού, όμως στην πραγματικότητα υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος με ευαισθησίες, που έχοντας ο ίδιος ένα παιδί με αναπηρία, ίδρυσε ήδη από το 1966 ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
    Στο παρακάτω βίντεο, δικής μου επιμέλειας, έχω μοντάρει σκηνές από ταινίες του Lino Ventura, επενδεδυμένες με το υπέροχο και τόσο ταιριαστό μουσικό κομμάτι των Stereophonic Space Sound Unlimited, που αποτέλεσε και την έμπνευσή μου.
    Ά, και κάτι τελευταίο: δεν πιστεύω να αναρωτιέστε ακόμη ποιός θα μπορούσε εύκολα να δείρει τον ...Chuck Norris, σύμφωνα με τον μύθο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο Internet. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει ταινία με τον Lino Ventura, τότε δείτε το παρακάτω video αφιέρωμα σε αυτόν και θα καταλάβετε τι εννοώ...


 (photo taken from allocine.fr)

1 comment:

  1. Πολύ καλό βίντεο !

    Μου αρέσει πολύ η αρχή, με την πόρτα να ανοίγει και τον Ventura να εύχεται με ... τον δικό του τρόπο !

    Η μουσική ταιριαστή !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER & TERMS OF USE

Οι εικόνες η μουσική και τα βίντεο που εμφανίζονται σε αυτό το blog ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Υλικό που ανήκει σε αυτό το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι (1) γίνεται κατάλληλη αναφορά σε αυτό το blog, ειδικά δηλώνοντας το "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" ως την πηγή και (2) χρησιμοποιείται μόνο για μη εμπορική και μη-κερδοσκοπική χρήση ή σκοπό. Αν δείτε υλικό σας και θέλετε να αφαιρεθεί, ενημερώστε το blog μέσω e-mail στη διεύθυνση "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" και θα αφαιρεθεί αμέσως. Αν δείτε υλικό στο οποίο πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη αναφορά και γνωρίζετε τον πραγματικό ιδιοκτήτη, επίσης ενημερώστε το blog και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.

Όλο το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το blog προορίζεται για μη-κερδοσκοπικούς, μη εμπορικούς σκοπούς και μόνο για ψυχαγωγία και ενημερωτικούς λόγους. Επαγγελματικές συμβουλές δεν παρέχονται. Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας βρίσκεται σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο site μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας οποιαδήποτε σύνδεσμο σε αυτό blog. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ευθύνεται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές τις πληροφορίες ούτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών, ούτε για τυχόν ζημιές από τη χρήση αυτών των πληροφοριών.

Images, music or videos featured on this blog belong to their respective owners, unless otherwise stated.Material owned by this blog may be used, provided that (1) appropriate credit is given to this blog, by specifically stating "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" as the source and (2) it is only used for noncommercial and non-profit use or purpose.If you see your material featured and you want it removed, let the blog know by email to "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" and it will be taken down right away. If you see material that you think it is not properly credited and you know the real owner, email the blog as well and all necessary action will be taken.

All content provided on this blog is for non-profit, noncommercial purposes and only for entertainment and informational purposes. Professional advice is not provided. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information nor for any damages from the use of this information.